Dušan Klimo

kováč / kovács

Narodil som sa v roku 1986 a od roku 2007 sa zaoberám umeleckým kováčstvom. Zaúčal som sa vo viacerých súkromných kováčskych dielňach. Mal som to šťastie dostať sa k majstrom ako napríklad pán Peter Mészáros z Košíc, ktorý sa zaoberá výrobou nástrojov pre umelecké remeslá. Potom po kratšom pobyte vo VB ma môj záujem o výrobu chladných zbraní doviedol do dielne majstra Laskyho, kde som strávil zhruba rok. V tom istom čase som mal možnosť pracovať s Jozefom Uhreckým, ktorý sa venuje umeleckému kováčstvu, tak isto na vysoko profesionálnej úrovni.

Nakoniec ma osud zavial do dielne majstra Pavla Zlatoša, od ktorého som mal možnosť mnohému sa priučiť. Počas môjho pobytu v Žiline som spolupracoval aj s Mirom Hromadom a inými remeselníkmi.      

Zúčastnil som sa aj na podujatí s názvom Kováčske dni v Turčianskych Tepliciach. Tak isto som mal možnosť navštíviť mekku kováčskeho remesla v rakúskom Ybzitz, kde som sa podieľal aj na realizácii plastiky pre sochára Miguela Horna.

Momentálne pracujem vo svojej vlastnej dielni v Štítniku. Výrobky zhotovujem podľa vlastných návrhov, no hlavne podľa želaní zákazníkov. Tým pádom je každý produkt jedinečný a originálny. Pri výrobe uprednostňujem tradičné kováčske postupy, ktorým som sa priučil od svojich majstrov.

Snažím sa o to, aby ľudia nezabudli na toto krásne remeslo, ktoré pomocou živlov dokáže kovu vdýchnuť život...

Fotogalériu mojich prác nájdete na mojej stránke perunis.eu.

Dušan Klimo