Zachovanie dávnych remesiel v krajinách V4

výstava

Vernisáž výstavy Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky
V piatok 3. 3. 2017 o 17.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave zazvonili zvony mladého rožňavského zvonolejára, Róberta Slíža, a vytvorili tak krásny zvukový úvod slávnostnej vernisáže k výstave Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky. Výstavu otvoril riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Pavol Lackanič spolu s predsedom Združenia gemerských remeselníkov (ZGR) a poslancom KSK, Jurajom Nagyom. V súvislosti s obsahom výstavy, Zoltán Horváth, hrnčiar a člen predsedníctva ZGR, následne vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť tradičných ľudových remesiel, obdivuhodnú prácu remeselníkov, popularizáciu remesiel a s ňou súvisiacu osvetu. S radosťou konštatoval, že sa teší, keď okolo seba vidí toľko mladých remeselníkov. Je to dôkazom, že sa remeslo ako také zachováva a vďaka mladej generácii aj naďalej rozvíja.
Vernisáž spestrili svojim kultúrnym vystúpením najmladší členovia ZGR Lilla Nagyová a Álmos Bence Badin.
Hlavným organizátorom výstavy je Združenie gemerských remeselníkov.
Výstava sa uskutočnila s finančnou podporou programu Visegrad Small Grants Program a na realizácii podujatia sa spolupodieľali partneri ZGR: Banícke múzeum v Rožňave, Soubor lidových písni a tanců Hlubina Ostrava (ČR), Association of the District Museum in Tarnów (Poľsko) a spoluorganizátor Marta Fügedi spolok ľudového umenia (Maďarsko).
Výstava Zachovanie dávnych remesiel v krajinách Vyšehradskej štvorky prezentuje široký sortiment výrobkov členov združenia. Nájdeme na nej výrobky hrnčiarov, keramikárov, drevorezbárov, kováčov, debnárov, košikárov, zvonolejárov, čipkárok a iné.
Výstava potrvá do 17. marca 2017.

Zachovanie dávnych remesiel v krajinách V4